Line-up 

Jazz Tour aan de Maas 14 september 2019

The Preacher Men

Podium Roepaen - Route Miles Ahead, Blue in Green & Footprints

Na de release in 2016 van hun alom geprezen debuut ‘Preaching Out Loud’ en een uitgebreide concertserie keerden The Preacher Men dit voorjaar terug naar de studio om hun 2e album getiteld Blue op te nemen. En ja, het verwijst zowel naar het muziekgenre als naar de stemming.

Gevangen in 9 'groovy-blue songs’, 7 van hen zijn gloednieuwe composities van saxofonist Efraim Trujillo. De legendarische ingenieur/producer Al Schmitt werkte samen met het Nederlandse trio op een gedeelte van de opnames. Scheurende saxofoonkreten, gruizig diep-groovend Hammond Orgel, back beats waarbij stilzitten praktisch onmogelijk is. Amen!

Efraim Trujillo - sax
Rob Mostert - Hammond Orgel
Chris Strik - drums

youtube-preview

Ramón Valle

Podium Roepaen - Slotconcert

‘Het grootste talent onder onze jonge pianisten’, dat zei Grammy-winnaar Chucho Valdés over Ramón Valle. En met ‘ons’ bedoelde hij Cuba. De nu iets minder jonge Valle is inmiddels al twintig jaar van ‘ons’, Nederland. De expressieve pianist reist moeiteloos over de grensvlakken van jazz, klassieke muziek en latin. Als huisvriend van de Robeco SummerNights viert hij uiteraard zijn jubileum thuis in Amsterdam.

De klassiek geschoolde Ramón Valle was al een sensatie in Cuba toen hij in 1997 emigreerde. Het doel: dichter bij de avontuurlijker Europese jazzwereld zijn, als speler én luisteraar. En met succes: zijn open, virtuoze spel verblufte grote festivals als North Sea Jazz. 

Ramon Valle - piano
Omar Rodriguez Calvo - contrabas
Jamie Peet - drums

youtube-preview

Corrie van Binsbergen

Antonius Abtkapel - Route Miles Ahead

Gitariste, componiste Corrie Van Binsbergen kreeg bekendheid met haar band Corrie en de Brokken. Ze is artistiek & zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert, zoals Corrie en de Grote Brokken, met kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz en de serie Schrijvers in Concert, een verrassende combinatie van muziek en literatuur. Ze werkte samen met onder meer Remco Campert, Kees van Kooten en Dimitri Verhulst. Met Toon Tellegen heeft ze een hechte band opgebouwd en al vele programma’s gemaakt.

In 1999 ontving Van Binsbergen de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs (jazz) en in 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

Met verschillende formaties speelde ze op diverse nationale en internationale jazzfestivals, in Duitsland, België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Mali, Burkina Faso, Rusland, Verenigde Staten, Marokko, Litouwen, Estland, Brazilië, India en China.

Corrie van Binsbergen - gitaar

youtube-preview

Corrie van Binsbergen studeerde klassiek gitaar aan het Utrechts Conservatorium.
Ze ontving tal van compositieopdrachten voor onder andere radiodrama en film, het Filmmuseum, Holland Festival, het Nederlands Blazers Ensemble, Mondriaan String Quartet, Zapp String Quartet, Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Radio Symphony Orchestra, Asko | Schönberg Ensemble & Barbara Hannigan.

Meer informatie op de website: www.corrievanbinsbergen.com

Izaline Calister & Ed Verhoeff

Hoeve Carpe Diem - Route Miles Ahead & Footprints

Izaline Calister, Edison-winnares (2009), heeft als singer-songwriter en charismatisch performer een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Sinds tien jaar werkt ze daarbij met gitarist Ed Verhoeff en is hun muzikale samenwerking hoorbaar, bijna voelbaar, verdiept.

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorteland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert ze publiek over de hele wereld met zelfgeschreven teksten in het Papiaments. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa, Bendisiona en meer recentelijk Reina di Pardon leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied meerdere nummer-één-hits op.

Izaline Calister - zang
Ed Verhoeff - gitaar

youtube-preview

De naam van gitarist Ed Verhoeff verschijnt regelmatig met superlatieven in de media. In zijn 25-jarige carrière was hij te beluisteren in een verscheidenheid aan stijlen. Maar is het zijn persoonlijke benadering en zeer eigen geluid dat hem tot zo’n gewild musicus maakt. Trompettist Angelo Verploegen is vooral bekend van jazzsextet The Houdini’s, waarmee hij vele tournees deed en talloze cd’s opnam. Daarnaast speelt hij met Amsterdam Jazz Trio, Paul van Kemenade’s Three Horns and a Bass, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest. Als producer is Angelo betrokken geweest bij opnames van onder anderen Denise Jannah, Benjamin Herman en Misha Mengelberg.

Penguins Too

Theater De Steenakker - Route Blue in Green 

Michiel Braam (piano) en Frank Nielander (saxen, viool) vormen een duo met zijn roots diep in de jazzgeschiedenis. Al sinds hun afstuderen in de jaren ’80 aan het Arnhems conservatorium zijn zij
te bewonderen op binnen en buitenlandse podia. Braam, winnaar van de Boy Edgarprijs, musicus pur sang en componist met een grote staat van dienst is een duizendpoot die zich moeiteloos beweegt van jazz-
en improvisatie-muziek naar cubaanse danzon, zonder daarbij zijn eigenheid te verliezen. Nielander, behalve als jazzmusicus ook gelouterd in de popmuziek en (net als Boy Edgar) tevens werkzaam als arts.

Frank Nielander - sax
Michiel Braam - piano

youtube-preview

Samen vormen zij een naadloos op elkaar ingespeeld duo, met altijd verrassende concerten. Dit jaar gebaseerd op muziek uit crimi’s en films te vinden op hun veel geprezen cd “ Crime” (met een voorwoord van Hans Dulfer). Maar wellicht wordt u opeens verrast door een plotseling uitstapje naar de muziek van Pink Floyd ofeen tango van Strawinsky, je weet het nooit bij deze fantastische e֜n eigenzinnige musici.

TRIFID

La Tertulia - Route Blue in Green

‘Trifid’ verwijst naar ‘Trifid Nebula’, een energieveld in het universum, waarin volop ontwikkeling is en nieuwe sterren ontstaan. Dit trio vormt een unieke samensmelting van accordeon, vibrafoon en contrabas, een ongebruikelijke combinatie die zorgt voor een heel nieuw en mysterieus klankstelsel. De heren brengen eigen composities doorspekt met invloeden uit hun eigen muzikale inspiratiebronnen: van jazz tot klassiek, van tango tot minimal en van pop tot wereldmuziek.

'New sonic territory explorations, transcending stylist boundaries, sheer magic!' Harold van Grinsven, JIN JAZZ

Rik Cornelissen - accordeon
Vincent Houdijk - vibrafoon 
Maciej Domaradzki - contrabas 

youtube-preview

Egon Kracht & the New World Quartet

Johannes De Doperkerk - Route Miles Ahead, Blue in Green & Footprints

Egon Kracht is een Nederlandse componist en musicus. Als contrabassist begeleidde hij vele grote namen in de jazz- en theaterscene. Als componist heeft hij een omvangrijk repertoire opgebouwd, door een vooraanstaand muziekjournalist ooit omschreven als “een volkomen logische synthese van klassieke muziek, jazz en rock”. Zijn hoofdzakelijk vocale werken zijn zeer geliefd binnen de Nederlandse muziektheater scene. Voor the New World Quartet componeert Egon Kracht nieuwe muziek op de rand van de maatschappelijke en muzikale transitie, op weg naar een nieuwe wereld. En deze nieuwe wereld is te beluisteren bij Jazz Tour aan de Maas

Egon Kracht - contrabas & composities
Teus Nobel - bugel
Jan Menu - bariton sax
Rik Cornelissen - accordeon

Foto door Gemma van der Heyden

Jeroen van Vliet & Mete Erker

Kunsthuis De Bakkerij - Route Miles Ahead

Saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet vieren op do 18 april 2019 de release van hun nieuwe duo-album PLUIS. Dit album is het resultaat van dertig jaar intensief samenspel, en kenmerkt zich door spannende improvisaties en mooie liedjes.

Pluis is zacht, klein en kwetsbaar. Maar ook ruis en restjes, tussen de kieren, kriebel in je neus. Open en verstopt. Dicht op de huid, onder de huid en in je navel. De muziek van Mete Erker & Jeroen van Vliet is beeldend en poëtisch. Soms is ze wrang, maar nooit vanuit donkerte. Schoonheid voert de boventoon, en verstopt in de binnenstemmen zit de tegenkleur.

‘Erker en van Vliet behoren tot de fijnste improviserende duo’s van Nederland’ - Volkskrant

Mete Erker - saxofoon
Jeroen van Vliet - piano

youtube-preview

Slotconcert

In de avond mogen we weer genieten van unieke en spontane samenstellingen van top Jazz musici. De organisatie van Jazz Tour aan de maas geeft hen volledig vrij spel om met elkaar afwisselende nummers ten gehore te brengen! We sluiten de avond af met een op elkaar ingespeelde samenstelling welke over de hele wereld speelt: Het Ramón Valle trio!